Suomalaisinnovaatiolle palkintosija arvostetussa biokomposiittikilpailussa

Muovi- ja komposiittimateriaaleihin erikoistunut Aqvacomp ja soittimia komposiittimateriaaleista valmistava Flaxwood ovat voittaneet kolmannen sijan arvostetussa kansainvälisessä biomateriaalien innovaatiokilpailussa Saksan Kölnissä. Biokomposiitista valmistettu klarinetti ylsi maailman suurimman biomateriaalikilpailun Wood and Natural Fibre Composite Awardsin mitalikolmikkoon 25 innovaation joukosta.

Biomateriaalien Oscar-palkinnoksi tituleerattu tunnustus jaettiin 17. joulukuuta viidettä kertaa. Voittajat valitsi yli kahdestasadasta alan yrityksestä ja asiantuntijasta koostunut raati.

Sastamalassa toimivan Aqvacompin valmistama uudenlainen biokomposiitti hyödyntää metsästä saatavaa sellukuitua muovimateriaalien lujittamiseen. Patentoitu teknologia käyttää sellukuitua lujitteena rikkomatta sen rakennetta, millä saadaan aikaan erinomainen kestävyys ja prosessoitavuus yhdistettynä keveyteen.

Ruiskuvalutuotantoon soveltuvaa muoviraaka-ainetta testataan parhaillaan useilla teollisuudenaloilla kuten autojen ja kodinkoneiden valmistuksessa. Teknisten käyttökohteiden lisäksi raaka-aine soveltuu hyvin akustisuutta vaativiin tuotteisiin kuten instrumentteihin.

Voitokas kilpailutyö, innovatiivisesta materiaalista syntynyt ekologinen klarinetti, sai arvioitsijoilta kiitosta materiaalista, jolla on pystytty korvaamaan soitinvalmistuksessa perinteisesti käytettyjä uhanalaisia puulajeja kuten grenadilla-, eeben- ja ruusupuuta. Samalla soittimen ominaisuudet ovat parantuneet. Esimerkiksi materiaalin erinomainen lämmön ja kosteuden sietokyky parantaa puupuhaltimille tyypillisiä virityshaasteita.

Materiaalin potentiaalia kasvattaa soveltuvuus ruiskuvalutuotantoon, joka laskee instrumenttien valmistuskustannuksia merkittävästi. Materiaalin käyttöön liittyvän patentin soitinvalmistuksen osalta omistaa joensuulainen Flaxwood.

Innovatiivisella biokomposiitilla on paljon mahdollisuuksia myös useilla merkittävillä teollisuudenaloilla. Esimerkiksi autoteollisuudessa saadaan sen avulla laskettua huomattavasti auton painoa.

Vuoden alussa toimintansa aloittaneen Aqvacompin tavoitteena on saavuttaa 50 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2020 mennessä. Sen tähtäimessä ovat vientimarkkinat erityisesti Kauko-Idässä ja Euroopassa.

Lisätietoja:

Aqvacomp, toimitusjohtaja Jari Haapanen, p. 044 5321 188